Çukurova’da Su Kaybı ve Tarımsal Sulama Sorunları

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Üreticilere Uyarıda Bulundu: Kapalı Sulama Sistemleri Önemli!

Çukurova’nın verimli topraklarını sulayarak besleyen Seyhan Baraj Gölü’ndeki su kayıplarına dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, “Barajdan alınan suyun sadece %25’i arazide kullanılıyor. Kapalı basınçlı sulama sistemleri ile bu verimi %90’a çıkarabiliriz. Bu sebeple devletin yeni projelerde kapalı, basınçlı sulama sistemlerine yatırım yapması gerekiyor” şeklinde uyarılarda bulundu.

Özekici, Seyhan Baraj Gölü’nde su seviyesinin küresel iklim değişikliği nedeniyle her yıl düştüğünü belirterek, bu durumun tarımsal sulamayı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, kuraklık tehdidi altında olduklarını vurgulayarak, su kaynaklarının etkin bir şekilde yönetilmesi gerektiğini dile getirdi.

Mevcut açık kanal sulama sistemlerinin su kayıplarına neden olduğunu söyleyen Özekici, kapalı ve basınçlı sulama sistemlerinin hızla devreye alınması gerektiğini vurguladı. Özekici, “Barajdan alınan suyun sadece %25’i araziye ulaşıyor. Kapalı basınçlı sulama sistemleriyle bu verimi %90’a çıkarabiliriz” dedi.

Su kaynaklarının kontrolsüz kullanımının obruk oluşumuna neden olduğunu belirten Prof. Dr. Özekici, yer altı su kaynaklarının korunması için önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, atık sanayi suyunun arıtılarak tekrar kullanılması gerektiğini, sanayi tesislerinin suyu daha etkin kullanmaları gerektiğini önerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir